Безжични камери, микрофони, подслушватели и други шпионски джаджи от миналия век до днес - I


Питали ли сте се някога как за някакви си петдесет-шестдесет години, техниката и комуникациите са се развили толкова много, та днес разполагаме с някакви си малки кутийки наглед, които вършат висококачествена работа? Как така например компютъра например от заемащ цяла стая, се е превърнал в компактна кутия, която можем да поставим във всеки ъгъл или дори на коленете си, докато си пием кафето? Вярно, че много умни хора ще са взели участие, но откъде е започнало всичко? А при шпионските джаджи? Кога от големи кутии, които само правят некадърни снимки, днес са се появили малки камерки, с малки лещи, които правят видео, снимки, че и разговор записват и всичко това побира толкова много информация, която за миналия век е била само мечта?

Ето защо като вид признание и почит към тогавашните технологии, а и преди всичко към човешкият гений, който е успял да се нагоди, Музея на шпионажа, единствен по рода си, под егидата на ФБР, представи преди време една уникална изложба – десетте най-успешни шпионски средства, в това число и първите безжични камери, които са били използвани по време на Втората световна война, на Студената война и в работата на тайните служби на КГБ и др.

10. Червило-пистолет
Едно невероятно, миниатюрно и много полезно на тайните агенти от КГБ и другите  по време на Студената война. Не, това не е химикал камера. На пръв поглед е съвсем като обикновено червило. Днес бихте си казали, че това вероятно е някаква камера, безжична камера или дори електрошок, но в действителност това е един мини пистолет, който има възможност само за един изстрел и не може да се презарежда. Голям е само 4.5 мм.  Предимството, което е давал този пистолет е било не толкова точността, колкото изненадата от неговата поява. Използвало се е в средата на 60-те години, и точно този модел е бил отнет от агент на КГБ.

9. Скрита камера във връхната дреха
Истинска революция в разследването за своето време. Което е било около 60-те години на миналия век. Модел F-21, разполага и с допълнителен кабел, който всъщност е играел ролята на спусък, за да се направи снимка в даден момент, която да се ползва за разкриване на конспирация. По нататък идва времето на този род безжични камери. А тази е използвана от КГБ през 70-те години на миналия век. Използвала се е монтирана под формата на копче, и е снимала от удобно място точно над джоба на връхната дреха на шпионина.

Следва…

Няма коментари:

Публикуване на коментар