Доколко е морално записването с камери и кой има право да го прави?

Моралът е странно нещо. В смисъл, когато вие правите на някого нещо е лошо и неморално, но ако някой, който се смята за нещо повече от вас се съмнява във вашите действия, и предприеме същото действие спрямо вашето лично пространство, това вече е оправдано и няма място за “фалшива” моралност. Честно казано не разбирам това. Но приемам становището, че моралността е субективно качество.


Замислете се за следната ситуация. Работите отскоро в стабилна и печеливша компания, на пост, за който винаги сте си мечтали, но все пак ви се струва, че може и още нещо да се направи, за да сте доволни. Например някое повишенийце. Но какво да направите? Ако чакате и си налягате парцалите над бумагите може да минат години преди шефът дори да ви забележи. Тогава трябва да преминете към по-крути мерки.

Защо например не използвате слабостта на колежката към чатенето в работно време? Или несекващите лични разговори по служебния телефон, които всеки прикрива? Но как да го докажете? Няма как да се съюзите със системните администратори или с телефонната компания, ето защо може да поставите един малък модел безжична камера в стаята, в която се намира въпросната колежка, даже в близост до нея, за да може да я хване по-добре в нарушение.

Системното записване например за една седмица напред ще свърши чудесна работа. После само ще трябва да изчакате някой съвсем случайно да намери безжичната камера, разбира се подпомогнат от вас самите, да я занесе на техническата поддръжка, които пък щом видят какво има на нея ще я занесат на началника ви. И оттам всичко зависи и от вас самите. Доколко сте склонни да прикриете колежката. Ами, как да ви кажа, това не е колегиално, но тя постоянно говори с някой и аз трябва да довършвам нейната работа. И вече пътят за вас е само нагоре.

В този случай повечето веднага биха скочили в защита на изгонената жена, че не е морално по този начин да се достига до желания пост, а трябва честно и с много труд и пот да си извоювате мястото. Само че животът е кратък, а икономическите условия постоянно се менят, биха казали практичните личности.

И друг случай. Омъжена сте от десет години, всичко е цветя и рози, имате две деца и стабилен съпруг. Само че отскоро нещо се е променило. И вие не можете да кажете какво точно. Съпругът ви не си е променил отношението, даже напротив станал е по-мил и внимателен, обръща повече внимание на децата и на вас, купува ви подаръци и въобще е мъжът и бащата мечта. Само че прекалено често не се прибира вечер, ходи в командировки, на които няма как да го проверите. И може би това са едни от причините, заради които се съмнявате в него. Дали пък си няма любовница? Ако чак толкова държите да разберете, то тогава спокойно и без никакви угризения може да скриете един дискретен модел безжична камера на сакото или още по-добре вратовръзката му.

После само трябва да се снабдите с техника, където да наблюдавате вашата “жертва” и търпение. И ако наистина има някоя стройна блондинка или пък се среща с колежката от работа, какво тогава? Ще зачеркнете десет години брак или…? Ето някои биха казали жената е имала основание да постъпи толкова долно, за да следи мъжът си. Т.е. моралът не е нарушен. Само че замисляли ли сте, че дори самото нарушаване на личното пространство с такава низка постъпка е потъпкване на моралните ценности? Е, то, разбира се всеки си има различни разбирания за тях, но все пак…

Безжичните камери могат да се употребяват на много места и с голям обхват от дейности, могат да ви разкрият хиляди неизвестни. Но след това дали ще сте по-щастливи от това? Дали не е по-добре по някакъв начин да накарате половинката да ви сподели, че е залитнал по друга жена? А това става само и единствено, ако партньорите са и приятели. А това, както и морала се гради в ранна възраст, а в случая в началото на вашата връзка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар